Krediti na pola ili populizam na kvadrat?

Bez autora
Mar 08 2011

Najava premijera Srbije Mirka Cvetkovića da će država pomoći građanima u otplati kredita izazvala je iznenađenje i oštre kritike među stručnjacima i bankarima. Bez obzira na to što nijedan detalj oko buduće pomoći građanima još nije poznat, već sada se postavlja pitanje odakle će se ovakva subvencija zapravo platiti. Država, koja je već sada značajno zadužena i sve brže se zadužuje, suočena je sa potrebom maksimalne štednje, a jedna ovakva mera direktno je suprotna proklamovanom smanjenju javne potrošnje. Stručnjaci napominju da je jedina mogućnost da se građanima smanje rate da država na sebe preuzme otplatu preostalog dela mesečnih zaduženja, jer banke sigurno neće pristati na to da same smanje rate. Nezvanično, bankari i ekonomisti ocenjuju da se radi o populističkoj meri, bez realnog ekonomskog osnova.

Krediti na pola ili populizam na kvadrat?Najava premijera Srbije Mirka Cvetkovića da će država pomoći građanima u otplati kredita izazvala je iznenađenje i oštre kritike među stručnjacima i bankarima, piše danas Politika.

Beogradski list konstatuje da bez obzira na to što nijedan detalj oko buduće pomoći građanima još nije poznat, već sada se postavlja pitanje odakle će se ovakva subvencija zapravo platiti.

Država, koja je već sada značajno zadužena i sve brže se zadužuje, suočena je sa potrebom maksimalne štednje, a jedna ovakva mera direktno je suprotna proklamovanom smanjenju javne potrošnje.

Stručnjaci napominju da je jedina mogućnost da se građanima smanje rate da država na sebe preuzme otplatu preostalog dela mesečnih zaduženja, jer banke sigurno neće pristati na to da same smanje rate.

Nezvanično, bankari i ekonomisti, koji uglavnom nisu želeli da javno komentarišu Cvetkovićevu najavu, ocenjuju da se radi o populističkoj meri, bez realnog ekonomskog osnova i dodaju da je posao države da stvori uslove da građani mogu da zarade dovoljno da sami plaćaju svoje kredite, a ne da im država plaća polovinu duga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik